Narrow your search

Library

AP (2)

EHC (2)

KBR (2)

KU Leuven (2)

LUCA School of Arts (2)

UCLouvain (2)

UGent (2)

VUB (2)

Arteveldehogeschool (1)

CaGeWeB (1)

More...

Resource type

book (2)


Language

Dutch (2)


Year
From To Submit

2002 (1)

1999 (1)

Listing 1 - 2 of 2
Sort by

Book
Engel van de metamorfose : over het werk van Jan Fabre
Author:
ISBN: 9029072652 9789029072656 Year: 2002 Volume: 1986 Publisher: Amsterdam Meulenhoff

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Jan Fabre wordt vaak getypeerd als een duivelskunstenaar 'en niet alleen omwille van zijn tegendraadse talent : Fabre is een van de meest veelzijdige hedendaagse kunstenaars. Zijn beeldende werk heeft internationale bekendheid gekregen en hij reist de hele wereld af. Zijn theaterstukken zijn een begrip van Parijs en Rome tot New York. Choreografen als William Forsyth erkennen in hem een van de grootste vernieuwers van de hedendaagse dans. Onlangs maakte hij films met onder anderen Peter Sloterdijk en Ilya Kabakov. Fabres universum krioelt van de symbolen, die telkens in een andere vorm terugkeren. Stefan Hertmans volgt het werk van Fabre al meer dan tien jaar. Hij heeft inmiddels over alle aspecten van diens oeuvre indringende teksten geschreven, die in Engel van de metamorfose worden samengebracht. Engel van de metamorfose is een ideale inleiding voor wie Fabres werk wil leren kennen, en een vaak onthullende synthese voor wie er reeds lang door geboeid wordt.


Book
Waarover men niet spreken kan : elementen voor een agogiek van de kunst
Author:
ISBN: 905487242X 9789054872429 Year: 1999 Volume: 3 Publisher: Brussel VUBPRESS

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Vaak wordt in de agogiek gebruik gemaakt van bedrijfspsychologische modellen, maar voor de agogiek van de kunst blijken die weinig bruikbaar. Ze bieden geen basis voor de filosofische grondslagen waarop zon agogiek kan gegrondvest worden. Stefan Hertmans plaatst de zoektocht naar die grondslagen centraal in dit boek. Kunst heet steevast een subjectieve materie te zijn, maar kunstenaars, critici, docenten en studenten worden wel verondersteld te weten waarover ze spreken. De spanning tussen praktijk en theorie is dan ook een vast gegeven in elke kunstopleiding, en ze doortrekt ook de kunstkritiek, het sociale vertoog en zelfs de politieke vertogen over haar functie en nut. Nochtans communiceert het kunstwerk niet bepaald eenduidig over wat het bevat en waarnaar het wil verwijzen; het lijkt op communicatief niveau zelfs om moeilijkheden te vragen. Volgens de Franse filosoof Jean-François Lyotard is kunst quelque chose comme communication... sans communication. Dat definieert de uitdaging waarop dit boek wil ingaan. Hertmans laat zich bij zijn zoektocht naar grondslagen voor een kunstagogiek inspireren door de belangrijkste denkers van de afgelopen eeuw. Op die manier werpt het boek ook een vaak verrassend licht op wat grote denkers over de kunst te melden hadden. Daardoor is deze als handboek opgevatte studie ook een onmisbare leidraad voor al wie geïnteresseerd is in het actuele denken over kunst en communicatie.

Stefan Hertmans (1951) behoort tot de belangrijkste Vlaamse auteurs van dit ogenblik. Voor zijn literair werk kreeg hij tal van prijzen en onderscheidingen, zoals de Multatuliprijs, de Arkprijs van het vrije Woord, de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap en de Bordewijkprijs.

Listing 1 - 2 of 2
Sort by